شما هنوز به سایت وارد نشده اید.
پنجشنبه 20 دی 1403
ورود به سایت
آمار سایت
بازدید امروز: 11,784
بازدید دیروز: 38,717
بازدید کل: 158,950,408
کاربران عضو: 0
کاربران مهمان: 173
کاربران حاضر: 173
کدخبر: 9845 زمان ارسال: شنبه 30 آذر 1392 - 12:02 تعداد بازدید: 2437
گرایش شدید کارجویان به مشاغل لوکس / 2.5 میلیون شغل بدون متقاضی در کشور
خبرگزاری مهر-گروه اقتصادی: یک زمانی دانشگاه رفتن جوانان ارزش بالایی محسوب می‌شد، اما امروز به دلیل بالا رفتن تعداد بیکاران فارغ‌التحصیل دانشگاهی تا 1.2 میلیون نفر، قرار گرفتن مرکز بیکاری در بین جمعیت مدرک به دستان دانشگاهی و تغییر شدید ذائقه آنها نسبت به کار باعث تمایل چشمگیر به مشاغل لوکس و اداری شده و در نقطه مقابل به گفته وزیر کار، کسی نیست 2.5 میلیون شغلی که جامعه آنها را پایین می‌داند را انجام دهد که از جمله آن ناچار شدن برای واردات چوپان از افغانستان است!

به گزارش خبرنگار مهر، طبق اعلام مرکز آمار ایران آخرین تعداد بیکاران کشور در پایان تابستان امسال 2 میلیون و 563 هزارنفر بوده است که دستکم 1 میلیون و 200 هزارنفر از این گروه، افراد تحصیل کرده و دارای مدارک دانشگاهی هستند.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز به تازگی تعداد بیکاران کشور را بیش از تعداد اعلام شده از سوی مرکز آمار ایران دانسته و عنوان داشت: هرچند آمار رسمی بیکاران 3.5 میلیون نفر است اما کارشناسان بازار کار می گویند این تعداد به بیش از 5 مییون نفر بالغ شده است.

روایت‌های گوناگون از تعداد بیکاران

در عین حال، وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز با هشدار نسبت به قرار گرفتن بازار کار در شرایط بحران بیکاری جوانان گفت: هم اکنون 4.5 میلیون نفر دانشجو در حال تحصیل در دانشگاه های کشور هستند که بزودی فارغ التحصیل و متقاضی شغل خواهند شد.

علی طیب نیا عنوان کرد: اگر نتوانیم درباره اشتغال این گروه ها فکری بکنیم، بزودی با یک موج عظیمی از بیکاری در کشور که حداقل 8 میلیون نفر خواهند بود مواجه می شویم. البته در آمارهای دیگری از مقامات دولتی، تعداد بیکاران در آینده نزدیک تا 10 میلیون نفر نیز تخمین زده شده است.

با این حال، اگر تعداد بیکاران کشور را همان آمار 2.5 میلیونی مرکز آمار ایران بدانیم نیز به دلیل بزرگ بودن نسبت فارغ التحصیلان بیکار کشور به کل بیکاران، مسئله بحران بیکاری در کشور به ویژه برای دانشگاهی ها کاملا جدی است.

به عبارتی هرچقدر دانشگاه ها مدرک جدید فارغ التحصیلی صادر می کنند، از آنسو بر آمار بیکاران افزوده می شود و بازار کار توان تعادل بخشی بین عرضه و تقاضای نیروی کار را ندارد که به خودی خود باعث انباشت تقاضای کار در کشور شده است.

بازار کاری که دیگر توان ندارد

کارشناسان معتقدند در عین حالی که تحصیلات دانشگاهی توانسته است منافعی را با خود برای جامعه به ارمغان بیاورد، از آفت های آن تغییر شدید ذائقه کارجویان است که می توان به قرار گرفتن صدها هزار تقاضای کار در یک مسیر مشخص و تکراری، تمایل روزافزون به مشاغل اداری، دولتی، پشت میزنشینی و لوکس، بی میلی شدید به انجام مشاغل فیزیکی حتی پُردرآمد، رواج این تفکر که انجام برخی مشاغل در شان افراد نیست و موضوعاتی از این دست اشاره کرد.

تحصیلات دانشگاهی باعث شده تا تفکر کارجو نسبت به بازار کار تغییر کند و به گفته مقامات دولتی توقع فرد از اشتغال بالا برود و دیگر هر شغلی را نپسندد تا جایی که افراد بسیار زیادی حاضرند همچنان بیکار بمانند، اما هرگز سراغ برخی مشاغل نروند.

از نکات با اهمیت در بازار کاملا نامتعادل کار ایران، کاهش روزافزون متقاضیان انجام مشاغل ساده و کارگری و افزایش تصاعدی متقاضیان مشاغل مدیریتی و لوکس است. مقامات دولتی معتقدند این نوع نگرش کارجویان نسبت به شغل و همسو شدن بیشتر نگاه های جوانان به کار یکی از مهم ترین دلایل ادامه روند حضور اتباع بیگانه در کشور است و از این طریق، حدود 2 میلیون نفر تبعه خارجی و بیشتر از افغانستان در بازار کار ایران حضوری چند دهه ای را تجربه می کنند.

برخی ترجیح می دهند همچنان بیکار بمانند

در واقع اگر کارجویان ایرانی حاضر می شدند انجام مشاغل گوناگون را بر عهده بگیرند شاید گرایش کارفرمایان به استفاده از نیروی کار ایرانی در برخی مشاغلی که امروز ایرانی ها حاضر به انجام آن نیستند، بالا می رفت و این موضوع زمینه اشتغال درصد قابل توجهی از کارجویان ایرانی را هم فراهم می کرد.

مقامات دولت سابق عنوان می کردند اگر بتوانیم 2 میلیون شغلی که امروز در اختیار اتباع بیگانه است را ساماندهی و در اختیار کارجویان ایرانی قرار دهیم، تقریبا مشکل بیکاری کشور حل می شود.

اما کارشناسان می گویند نکته ای که دولت سابق آن را در مورد ساماندهی اشتغال خارجی های حاضر در ایران در نظر نمی گرفت این بود که آیا کارجویان ایرانی حاضر به انجام آن 2 میلیون شغل و جایگزین شدن با اتباع بیگانه هستند و یا اینکه اصلا آن 2 میلیون فرصت را شغل نمی دانند؟

در اینباره علی ربیعی؛ وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در اظهاراتی جالب و در عین حال مهم عنوان کرد: امروز در کشور 2 میلیون و 500 هزار شغل داریم که کسی حاضر نیست در آنها فعالیت کند و این مسئله اتفاق خوبی در بازار کار کشور نیست.

واردات چوپان از افغانستان

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهارداشت: برخی از مشاغل در کشور وجود دارد که تمایل چندانی برای حضور در آنها از سوی جمعیت جویای کار دیده نمی شود و این اتفاق خوبی نیست که به شغل های پایین توجه نمی شود، در حالی که در دنیا همین مشاغل رواج دارند و متاسفانه مشاهده می شود که برخی افراد در خارج به شغل های مختلف مشغول می شوند اما همان شغل را در ایران انجام نمی دهند.

ربیعی به این موضوع نیز اشاره کرد که گرایشات عجیب شغلی جوانان جویای کار در ایران و بی توجهی کامل به برخی مشاغل باعث شده تا حدی که ناچار باشیم برای چوپانی نیز از اتباع افغانی استفاده کنیم و کسی متقاضی انجام آن نباشد.

منبع : خبرگزاری مهر  
نظرات کاربران
احمد رضا : 1392/09/30

با سلام و آقای وزیر کار با مدرک فوق لیسانس خود شما باشید حاضرید پسراتان به چوپانی بفرستید چرا عادت کرده اید فقط شعار بدهید.اگر تحصیل کرده نیاز نیست چرا هر روز دانشگاه پولی در کشور بیشتر می شوند چرا کسی جواب این سوالات را نمی دهد

sadegh : 1392/09/30

متاسفانه یکی ازمشکلات عمده کشورمان بی برنامگی وعدم شایسته سالاری است.اگرمی خواهیم مشکل بیکاری کم شود باید بایک برنامه ریزی درست وحسابی واجرای کامل آن ، بدور ازسیاست بازی وسیاست ورزی سعی کنیم بارونق اقتصادی و فرهنگ سازی ازافزایش نرخ بیکاری جلوگیری کنیم.

sahar.gh : 1392/09/30

واقعا چرا کسی نمیره چوپان شه ؟؟؟؟؟ این رشته رو توی کدوم دانشگاه تدریس میکنن چون من الان که شنیدم خیلی علاقمند شدم .(:

ضد حال : 1392/09/30

مشکل در دانشگاه نیست مشکل اینه که همه میخوان بخونن و استاد و مدرس و کارشناس و مشاور بشن. درس باید کاربردی باشه . دوست عزیز چهارصفحه جزوه خوندیم شدیم فوق لیسانس انتظار داری برامون گوسفند قربونی کنن. فقط منو وشما زحمت نکشیدیم اونی که از بچگی داره کار میکنه حالا اوستا شده اونم زحمت کشیده منتها تو دانشگاه بازار یا صنعت یا ... من وشما هم اگه بجای صرفا درس خوندن و بی خاصیت بودن میرفتیم دو تا کار یاد میگرفتیم حالا دنیا و مردمش رو به باد انتقاد نمیگرفتیم. اتفاقا رشته ای داریم بنام دامداری در مرتع (مودبانه تر همون چوپانی) . که خیلی هم کاربردیه و اگه درست وحسابی بلد باشی کلی میتونه درامدزا باشه.

الف : 1392/10/01

حرف دوستمون ضد حال خیلی خیلی درسته متاسفانه حتی درشغل هایی که باید دربیرون از دارات باشند مهندسین ودیگر دوستان دنبال کارتو اداره هستند مانند مهندسین کشاورزی باید درمزارع باشند ولی اکثرا دنبال کاردولتی هستند وتنها درس خوندن چیزی عملی یاد نگرفتند وقتی سرزمین کشاورزی مراجعه می کنند اصلا چیزی بلد نیستند و فقط ادعا دارند تا زمانی که درسهای ما کاربردی نشه همه دنبال کاردولتی باشند وراضی به حداقل مشکل حل نمیشه چراهمه یاد گرفتیم توقع کارازدولت داشته باشیم میشه بااندک سرمایه ویه ذره خلاقیت خیلی کارها کرد ولی کتاسفانه خودمون عادت دادیم به کاردولتی وگرفتن مدرک فوق لسانس ودکتری که ازیک کشاورز روستایی خیلیی خیلی بی سوادتریم واقعا این میگم ....

محمد : 1392/10/01

بابا مشکل از خودمونه که فقط دنبال کار راحت با درآمد فوق العاده میگردیم بعد میگیم کار نیست! من کسی رو میشناسم که کار دولتی رو فقط بخاطر اینکه یک ساعت تا خونش فاصله داشت نرفت و ترجیح داد بیکار بمونه! پس بهتره بگیم کار هست اما اونی که میخوایم نیست!!

sahar.gh : 1392/10/01

من اون بالا شوخی کردم ،ببینید این موضوع کاملا فرهنگیه و اول از همه باید روی فرهنگ جامعه کار بشه ، وقتی روی فرهنگ کشوری کار بشه ، کم کم این فرهنگ به خانواده ها هم رسوخ میکنه ... توی فرهنگ ما خیلی از شغل ها سطح پایین به حساب میان درحالی که در کشورهای دیگه مردم به راحتی انچام میدن . در کل خیلی از کسایی که شغل لوکس میخوان توی خارج از ایران حاضرا کارهای دون رو هم انجام بدن چراکه توی اون فرهنگ اصلا اون کار سطح پایین نیست .

مهتاب : 1392/10/04

درود چرا برخی دوستان این نظر و دارن که زیاده خواهیه و راحت طلبی. بنده دوستی دارم بدون سابقه کار فقط با پارتی رفتن سر کار دولتی و یک میلیون و دویست دارن ثابت می گیرن بعد چرا بنده چون هیچ اشنایی ندارم بعد از 4 سال سابقه کار و فوق لیسانس باید بیکار باشم ؟ دقیقا مشکل کشور شایسته سالاریه. همه کسانی که جای خوب هستند اشنایانشون ر بدون ازمون و مصاحبه بردن سرکار. خوب معلومه وقتی بنده می رم مصاحبه بدون اینکه ایرادی بتونن ازم بگیرن میگن بنا به دلایلی نمیشه استخدامتون کنیم. و بعدا معلوم میشه بنا به دلایلی همون اشنایان هستند که در اولویتن.

حمید : 1392/11/05

دقیقآ مطالب مهتاب خانم درسته به علاوه: منم با مدرک مهندسی الکترونیک الان یه سال دنبال کارم این مشاغلی که میگن چی هستند؟؟ اگه رفته گری چیزی بخوان منم هستم دعاشم می کنم واسه اینکه دیگه از بابام پول تو جیبی نگیرم ولی همونشم نیست. این مشاغل رو بیان اینجا بگن من یکی فردا شاغلم "کاچی بهتر از هیچی" :)

نام شما (ضروری)

ایمیل (ضروری)


کرمانشاه گشت - اولین سامانه جامع گردشگری استان کرمانشاه