این روزها موضوع حذف صفر از پول ملی کشورمان مطرح است، اما سوال این است که دلیل مطرح شدن این موضوع چیست؟
به گزارش خبرنگار بانک و بیمه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در کشورمان از سال 1350 تا 1389، شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی به قیمت های ثابت سال 1383 تقریبا 570 برابر شد و بزرگترین قطع اسکناس از 10هزار ریال به 100 هزار ریال در سال 1389 رسید .
در صورت تسری افزایش شاخص قیمتها به قطع اسکناس، در سال 1389 باید بزرگترین اسکناس 6 میلیون ریال و بالاترین سکه حدود 20 هزار ریال بود. در واقع پول کشور کاهش قدرت خرید انباشته حدود 4 دهه را در خود دارد.
با این وضعیت اگر مشکل حادی در جریان تسویه مبادلات وفعالیتهای اقتصادی کشور مشاهده نشده، به لحاظ تدبیر بانک مرکزی در استفاده از ایران چک بوده که بهدلیل موقتی بودن این راه حل و مشکلات حقوقی ناظر بر آن، برای مدت طولانی قابل استفاده نیست. کما اینکه دستور از جریان خارج ساختن ایرانچکهای 100 هزار تومانی بانک مرکزی، همین اواخر صادر شدهاست.
از سوی دیگر، به دلیل موانع موجود برای چاپ اسکناسهای درشت، حجم اسکناس در جریان برای جوابگویی به تقاضای مبادلاتی جامعه، افزایش سرسامآوری داشتهاست، به طوری که حجم آن در پایان بهمن سال گذشته به 7،4 میلیون برگ و سرانه برگ اسکناس به حدود 105 برگ رسید که در مقایسه با سرانه سال 1350 یعنی 15برگ، حکایت از ضرورت چارهجویی برای وضعیت نظام پرداختهای کشور دارد.
حجم بالای اسکناس در جریان، تبعاتی در پی دارد که آثار آن در جریان مبادلات مالی جامعه قابل مشاهده است. با جمع آوری ایران چکهای 500 هزار ریالی بانک مرکزی نیز این معضلات تشدید خواهد شد.
فرسودگی دستگاههای خود پرداز به دلیل کاربرد مکرر آنها نیز ناشی از حجم بالای اسکناس مورد نیاز جامعه است.اگر دلایلی نظیر مشکلات ایمنی و سرقت در اثر حمل مقادیر بالای پول نقد نیز اضافه شود، بدیهی است جهت حل مسایل موجود، چارهای جز تغییر واحد پول کشور متصور نیست.
نظرات کاربران