علیرغم واگذاری47 شرکت به ارزش بیش از35 میلیارد ریال از ابتدای سال تا پایان آبان ماه، همچنان بورس چشم انتظار حرکت قطار اصل 44 است و هنوز سهام هیچ یک از شرکتهای دولتی نتوانسته جواز ورود به بورس را کسب کند به طوری که عملا فرآیند ورود شرکتهای دولتی به بورس متوقف شده است.
به گزارش خبرنگار بورس خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در حالی که از ابتدای سال تاکنون سهام 47 شرکت به بخش خصوصی واگذار شده و 80 درصد درآمدهای خصوصیسازی معادل 36 هزار و69 میلیارد ریال محقق شده است، ولی از آبان سال گذشته تاکنون شرکتهای جدید دولتی نتوانستند وارد بورس شوند و عملا فرآیند ورود این شرکتها به تالار شیشهای متوقف شده است.
درحالی که سازمان خصوصیسازی سال1390 را سال شرکتهای نفتی دانست ولی از آبان سال گذشته تاکنون نتوانسته است اقدامی برای واگذاری مابقی سهام شرکتهای دولتی از طریق بورس انجام دهد و تنها به واگذاریهای بلوکی و مزایدهای در این مدت اکتفا کرده است تا همچنان واگذاری پالایشگاه تبریز به عنوان آخرین شرکت واگذار شده از مجموعه شرکتهای اصل 44 باقی بماند.
به این ترتیب نام پالایشگاه تبریز به عنوان آخرین واگذاری شرکتهای اصل 44 در آبانماه 1389 در کارنامه سازمان خصوصیسازی ثبت شد و ادامه روند واگذاری شرکتهای اصل44 را پس از یکسال با ابهام مواجه کرد.
بر این اساس و در حالی که آخرین حلقه واگذاری شرکتهای اصل 44 در آبان سال گذشته تکمیل شد که سازمان خصوصیسازی بعد از این عرضه به دلایلی همچون مقاومتها و به منظور جلوگیری از تکرار مشکلات پیش آمده در واگذاریهای گذشته دیگر سهمی از شرکت های اصل44 را از طریق بورس واگذار نکرد تا شرکتهای زیادی به دلیل فراهم نشدن شرایط لازم پشت درهای بورس باقی بمانند و روند پرچالش اجرای اصل44 کندتر از همیشه پیش رود.
این درحالی است که سازمان خصوصی سازی در ابتدای سال اعلام کرده بود که از12 ماه سال برای واگذاری شرکتها استفاده می کند ولی این سازمان که نتوانست از شرایط رونق بورس در نیمه اول سال بهره ببرد، در نیمه دوم و در شرایط افت شدید بورس نیز نمی تواند نسبت به واگذاری شرکتها اقدام کند تا عملا بورس با استراتژی جدید سازمان خصوصی سازی رنگ شرکتهای اصل 44 و دولتی را در سال 90 نبیند.
با این حال آمار واگذاری سهام شرکتها از ابتدای سال تا پایان آبانماه نشان میدهد که در این مدت35 هزار و661 میلیارد ریال معادل 4.2 درصد به بخش خصوصی واگذار شده و به سهام عدالت و رد دیون سهمی تعلق نگرفته است به این ترتیب از میان 35 هزار و 661 میلیارد ریالی که واگذار شده است 21 هزار و 902 میلیارد ریال معادل 2.6 درصد واگذاریها از طریق بورس انجام شده که این واگذاری از طریق بورس تنها به واگذاریهای بلوکی اختصاص دارد و عرضه اولیه را شامل نمیشود.
بعد از بورس، واگذاری از طریق مزایده بیشترین حجم واگذاری را به خود اختصاص داده است، به طوری که 12 هزار و353 میلیارد ریال معادل 1.5 درصد از طریق مزایده واگذار شده است. فرابورس هزار و342 میلیارد ریال و مذاکره 64 میلیارد ریال را به خود اختصاص داده است.
از آنجایی که سهام هیچ یک از شرکتهای دولتی از ابتدای سال تاکنون از طریق بورس واگذار نشده است، سازمان خصوصیسازی در این مدت به عرضه بلوکی شرکتهای واگذار شده اکتفا کرد؛ بهطوری که از35 هزار و 661 میلیارد ریالی که از ابتدای سال تاکنون واگذار شده است، عرضه بلوکی شرکتها 34 هزار و 766 میلیارد ریال معادل 4.1 درصد را به خود اختصاص داده و در جایگاه اول قرار گرفته است. این درحالی است که عرضه تدریجی شرکتها 883 میلیارد ریال را از آن خود کرده است.
طبق آمار خصوصیسازی از میان شرکتهای واگذار شده همچنان گروه دو ماده 2 قانون پیشتاز واگذاریهای این سازمان است و از این گروه سهمی معادل 25 هزار و 849 میلیارد ریال واگذار شده است.از گروه یک ماده دو قانون نیز 9 هزار و 812 میلیارد ریال واگذاری صورت گرفته است.
همچنین از میان وزارتخانههایی که اقدام به واگذاری شرکتهای زیرمجموعهی خود کردهاند، وزارت نفت با واگذاری13 هزار و 75 میلیارد ریال معادل 1.5 درصد و وزارت نیرو با واگذاری 12 هزار و 325 میلیارد ریال معادل 1،4 درصد بیشترین واگذاریها را به خود اختصاص دادهاند. پس از این دو وزارتخانه وزارت امور اقتصادی و دارایی با واگذاری 9 هزار و 227 میلیارد ریال در جایگاه سوم قرار گرفته است.
به این ترتیب علیرغم واگذاری بیش از35 هزار میلیارد ریال در هشت ماهه سال 1390 و تحقق 80 درصدی بودجهی سازمان خصوصیسازی سهام شرکتهای دولتی از طریق بورس واگذار نشده است و باید دید آیا در مدت زمان باقیمانده تا انتهای سال واگذاری مابقی شرکتهای در لیست قرار گرفته از جمله باشگاههای ورزشی، شرکتهای نفتی و پتروشیمی و نیز شرکتهای پالایشگاهی موفق به عبور از دروازه بورس می شوند یا طبق استراتژی سازمان خصوصیسازی دیگر تالار شیشهای روی شرکتهای جدید دولتی را نخواهد دید و مابقی درآمد سازمان خصوصیسازی از طریق واگذاریهای بلوکی و مزایدهای تامین میشود؟!
نظرات کاربران