شما هنوز به سایت وارد نشده اید.
پنجشنبه 06 دی 1403
ورود به سایت
آمار سایت
بازدید امروز: 28,076
بازدید دیروز: 23,136
بازدید کل: 158,608,124
کاربران عضو: 0
کاربران مهمان: 80
کاربران حاضر: 80
کدخبر: 5310 زمان ارسال: چهار شنبه 22 تیر 1390 - 08:12 تعداد بازدید: 1560
بانک مرکزی به وعده‌اش عمل نکرد/ رفراندوم حذف 4 صفر در ابهام

خبرگزاری مهر- گروه اقتصادی: با جدی شدن حذف 4 صفر از پول ملی، بانک مرکزی هنوز به وعده خود مبنی بر رفراندوم کارشناسی این طرح و نظرخواهی از مردم جامعه عمل نپوشانده است.

به گزارش خبرنگار مهر، زمانی که دولتها با کاهش ارزش پول ملی روبرو می شوند و در واقع نرخ تورم بر ارزش پول ملی آنها تاثیر می گذارد معمولا به فکر اصلاح نظام پولی می افتند. یکی از اقدامات برای رفرم یا اصلاح پولی همان حذف صفرها از پول ملی است که در اصل یکی از ساده ترین روش ها محسوب می شود.

تغییر نام واحد پولی کشور یکی دیگر از جنبه های اصلاح پولی است، به نظر می رسد که در کشور ما حذف صفرها و تغییر نام در راستای رفرم پولی همزمان اتفاق خواهد افتاد. یکی از دلایل اصلی که دولتها را به اصلاح نظام پولی وادار می کند ناکآرمدی واحد پولی در انجام مبادلات اقتصادی است.

رفراندوم پولی

گرچه محمود بهمنی رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرده بود که این موضوع به رفراندوم کارشناسی گذاشته می شود، هنوز اطلاعیه یا خبری جدی از سوی بانک مرکزی در این خصوص منعکس نشده است.

بر این اساس، قرار بود که بانک مرکزی در این مورد از طریق ایجاد پایگاه یا سایتی نظر مردم، کارشناسان و افرادی که در این زمینه نظری دارند را دریافت کند، اما تاکنون اقدام خاصی از سوی این بانک صورت نگرفته است.

اصلاح نظام پولی کشور به عنوان یکی از اجزای طرح تحول اقتصادی کشور در حالی در دستور کار قرار دارد که رئیس کل بانک مرکزی پیش از این زمان اجرای برنامه رفرم پولی را به پس از اجرای طرح هدفمندی یارانه ها موکول کرده بود.

حذف صفرها در شرایط ثبات اقتصادی

شاید یکی از دلایلی که باعث شد بهمنی زمان اجرای برنامه حذف صفرها را به پس از هدفمندی یارانه ها موکول کند اجرای این برنامه در فضای ثبات اقتصادی بود زیرا اجرای چنین برنامه ای در این فضا موفقیت آمیزتر خواهد بود.

واحد پول کشورمان از سال 1308 ریال بوده است، ایران یکی از چند کشوری است که واحد پولی خود را به ریال نامگذاری کرده است، کشورهایی مانند یمن، قطر، عمان و عربستان نیز واحد پولی ریال دارند.

در این بین پیشنهاداتی برای نامگذاری پول ملی به دینار هم مطرح شده، برخی از کشورها مانند لیبی، کویت، عراق، صربستان، سودان، بحرین، الجزایر، اردن و تونس هم واحد پولی خود را دینار گذاشته اند.

شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی طی 27 سال از سال 1350 تا سال 1387 حدود 458 برابر شده است، این در حالی است که نه تنها سکه های ریز طی این سالها از جریان مبادلات خارج شده اند، بلکه سرانه اسکناس در کشورمان حدود 106 برگ رسیده است.

در حال حاضر بزرگترین اسکناس در کشورمان 10 هزار تومانی است؛ بنابراین برای پرداخت درآمد سرانه در ایران بر اساس تعداد برگ های درشترین اسکناس 676 برگ نیاز است. در عین حال برخی کشورها همزمان با اصلاح نظام پولی، پول ملی خود را در برابر سایر ارزها مانند دلار تقویت می کنند.

تقویت ذخایر ارزی

به نظر می رسد که بانک مرکزی از سالها پیش برنامه اصلاح نظام پولی را مد نظر قرار داده بود زیرا تقویت ذخایر ارزی کشور به عنوان یکی از الزامات در دستور کار بانک مرکزی قرار داشت. اجرای رفرم پولی در کشورهایی که از سیاست ارزی شناور مدیریت شده بهره می برند به منظور تقویت پول ملی تا حدودی مشکل تر است.

برخی کشورها در اصلاح واحد پولی با توجه به اینکه با تورم های بسیار بالایی حتی 5 هزار درصد مواجه بوده اند در چندین نوبت اقدام به رفرم پولی کرده اند. کارشناسان اقتصادی معتقدند برای اجرای صحیح رفرم پولی باید زمینه سازی های مناسبی صورت گیرد در غیر این صورت هزینه های بسیار سنگینی به اقتصاد کشور تحمیل می شود.

کارشناسان بانک مرکزی نیز کسب اعتبار داخلی و خارجی و حفظ غرور ملی را از جمله دلایل اصلی دولت ها و حکومت ها برای اصلاح نظام پولی می دانند.

آسان شدن جریان تسویه مبادلات، تسریع در جریان گردش نقدینگی، کاهش صف بانک ها، کاهش تورم، کاهش هزینه ضرب سکه ها و چاپ اسکناس، کاهش هزینه امحای اسکناس و سکه و ... از جمله مزیت های اجرای اصلاح نظام پولی است.

برخی از کشورها نظیر ترکیه، رومانی، تاجیکستان، افغانستان و بلغارستان از جمله کشورهایی هستند که توانسته اند واحد پولی خود را با تورمهای بسیار بالا اصلاح نمایند.

منبع : خبرگزاری مهر  
نظرات کاربران

نام شما (ضروری)

ایمیل (ضروری)


کرمانشاه گشت - اولین سامانه جامع گردشگری استان کرمانشاه