خبرگزاری مهر- گروه اقتصادی: مشکلات ایجاد شده برای مردم از جمله نحوه بازپسگیری سپرده ها در پی ساماندهی تعاونی های اعتباری غیرمجاز توسط بانک مرکزی همچنان ادامه دارد.
به گزارش خبرنگار مهر، بخش عمده ساماندهی تعاونی های اعتباری در حالی به گفته مسئولان بانک مرکزی عملیاتی شده و فاز اول آن به پایان رسیده است که هنوز مردم با مشکلاتی که با انحلال، ادغام و سازماندهی آنها ایجاد شده دست و پنجه نرم می کنند.
ساماندهی 1460 تعاونی های اعتباری در حالی در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفت که از این تعداد حدود 1000 تعاونی اعتباری ساماندهی شده اند.
آخرین اقدامات
در این راستا برخی از تعاونی های اعتباری کوچک با یکدیگر ادغام شدند، برخی از تعاونی ها زیرمجموعه تعاونی های بزرگ تر از خود قرار گرفتند، برخی به تعطیلی کشیده شدند، برخی همچنان به فعالیت ادامه می دهند و برخی هم با تجمیع به عنوان موسسه اعتباری فعالیت خواهند کرد.
برخی از تعاونی های اعتباری که به اعتقاد بانک مرکزی ساماندهی شده اند، با مشکلاتی مواجه هستند و نگرانی هایی را برای مردم ایجاد کرده اند. از جمله این تعاونی ها، تعاونی اعتباری بهمن ایثار است که اخیرا اخبار و عملکرد این تعاونی بسیار پر سر و صدا شده بود.
بانک مرکزی چندی پیش از ادغام این تعاونی با موسسه مالی و اعتباری مولی الموحدین خبرداده و اعلام کرده بود که مردم برای حل مشکلات خود به این موسسه مراجعه کنند.
عدم دریافت وجوه
با این وجود مشکلات مردم با تعاونی بهمن ایثار هنوز به اتمام نرسیده است و مردم در مراجعات خود به شعب این تعاونی و در عین حال شعب موسسه مالی و اعتباری مولی الموحدین برای دریافت سپرده های خود در وهله اول با عدم دریافت وجوه خود مواجه می شوند.
مسئولان این تعاونی اعتباری و موسسه اعتباری از مردم مراجعه کننده برای دریافت وجوه درخواست می کنند که سپرده های خود را برداشت نکنند، زیرا مشکلات مربوطه از بین رفته است اما مردم به دلیل نگرانی هایی که پیش از این برای آنها ایجاد شده بود، همچنان خواستار دریافت وجوه خود هستند.
هر دو موسسه پولی بر روی شیشه های شعب خود که در اطلاعیه ای اعلام کرده اند که سپرده گذاری های 4 میلیون تومان تا 5 میلیون تومان در تعاونی اعتباری بهمن ایثار حداکثر تا مبلغ 70 درصد بازپرداخت می شود.
در عین حال اعلام کرده اند که مانده دفترچه های بیش از 50 میلیون ریال تا اطلاع ثانوی ممنوع می باشد و پاسخگوی چکهای برگشتی و غیره تعاونی بهمن ایثار است.
مغایرت عملکرد
به هر حال تمام این موارد مغایر با قوانین بانک مرکزی و نظام بانکی کشور است و سپرده گذاران در هر زمان که بخواهند می توانند وجوه و سپرده های خود را از آنها بازپس گیرند اما این تعاونی ها غیر از این عمل می کنند.
یکی از مسئولان بانک مرکزی اعلام کرده است که این بانک در زمان ساماندهی تعاونی های اعتباری و تعطیلی و ادغام برخی از آنها نسبت به عواقب آن اطلاع کافی داشت و با پیش زمینه ای که داشت این کار را انجام داد، همچنین بانک مرکزی مطلع بود که برخی تعاونی های اعتباری به زودی به وضعیتی که هم اکنون درگیر آن هستند، دچار خواهند شد.
ساماندهی موسسات پولی و تعاونی های اعتباری فاقد مجوز یکی از برنامه های اصلی بانک مرکزی در سال گذشته محسوب می شد که هنوز عواقب آن در سال 90 هم به اتمام نرسیده است.
تعاونی های اعتبار قارچ گونه
تعاونی های اعتباری که می توان گفت به صورت قارچ گونه در نظام پولی و اقتصادی کشور رشد کرده اند، 60 هزار میلیارد تومان پول را در اختیار خود دارند، این در حالی است که بدون هیچگونه صورت مالی، پرداخت مالیات، سپرده قانونی، رعایت قوانین بانک مرکزی و غیره به فعالیت خود ادامه می دادند.
یکی از این تعاونی ها با سرمایه 21 میلیون تومان، 400 میلیارد تومان از مردم سپرده جمع آوری کرده بود. منابع یکی از تعاونی های اعتباری هم 11 هزار میلیارد تومان معادل 10 میلیارد دلار برآورد می شد.
بانک مرکزی بارها نسبت به اخذ مجوز تعاونی های اعتباری از بانک مرکزی اولتیماتوم داده بود و در پی آن ساماندهی را آغاز کرد و اسامی تعداد اندکی از آنها به عنوان تعاونی های اعتباری غیر مجاز را اعلام و عنوان کرد که ادامه اعلام اسامی به صورت هفتگی بازهم انجام خواهد شد که گویا به فراموشی سپرده شده است.
در ادامه ساماندهی ها بانک مرکزی با فراخوان تعاونی های اعتباری از آنها رقمی معادل 75 میلیارد تومان تا 100 میلیارد تومان اخذ کرد تا ساماندهی ها را ادامه دهد.
از تعاونی های اعتباری موجود حدود 13 تا 14 تعاونی اعتباری قابلیت تبدیل به بانک را دارند، همچنین امکان ادغام موسسات اعتباری با یکدیگر نیز وجود دارد.
برخی از تعاونی ها موظف به تودیع سرمایه اولیه برای تبدیل به موسسه مالی و اعتباری شدند، همچنین استفاده از عنوان تعاونی اعتباری آزاد هم ممنوع و غیرقانونی است.
نظرات کاربران