نظام رتبهبندی "کیواس" (QS) اخیرا دانشگاههای جهان را برای سال ۲۰۲۳ میلادی رتبهبندی کرد که بر این اساس لیست برترین دانشگاههای اروپا نیز بهروزرسانی شده است.
به گزارش ایسنا به نقل از وبسایت رسمی کیواس، این رتبهبندی برای سال ۲۰۲۳ میلادی بر اساس ۸ شاخص است که امسال شامل تقریبا ۱۵۰۰ مؤسسه آموزش عالی و دانشگاه از سراسر جهان میشود.
بالاترین جایگاههای این رتبهبندی مربوط به دانشگاههایی از اروپا، آسیا و آمریکای شمالی است.
رتبهبنـدی کیو اس توسط مؤسسه "کاکارلی سیموندز" در کشور انگلستان انجام میگیرد و عملا از سال ۲۰۱۰ به صورت مستقل دانشگاههای دنیا را مورد ارزیابی قرار میدهد.
روششناسی رتبهبندی جهانی کیو اس بر اساس دامنه گستردهای از فعالیتهای دانشگاهی طراحی شده است. دانشگاهها توسط ۶ شاخص در قالب ۴ حوزه کلی آموزش، پژوهش، قابلیت جذب در بازار کار و بینالمللی سازی ارزیابی میشوند. در رتبهبندی جهانی کیو اس بررسی شهرت دانشگاه با وزن ۴۰ درصد، ارزیابی کارفرمایان با وزن ۱۰درصد ، نسبت اعضای هیئت علمی بینالمللی با وزن ۵ درصد، نسبت دانشجویان بینالمللی با وزن ۵ درص، میزان استنادات به ازای هر عضو هیئت علمی با وزن ۲۰ درصد و نسبت اعضای هیئت علمی به دانشجو با وزن ۲۰ درصد جهت ارزیابی عملکرد دانشگاهها بهره برده شده است.
نکته قابل توجه در این رتبه بندی این است که بهترین عملکرد مربوط به انگلیس است و تعداد دانشگاههای نماینده این کشور در میان ۱۰ دانشگاه برتر اروپا بیشتر از دیگر کشورهای اروپایی است.
در این رتبهبندی دانشگاههای جهان به تفکیک قاره و کشور نیز رتبه بندی میشوند که نتایج رتبهبندی دانشگاههای اروپا نیز به شرح ذیل است:
۱- دانشگاه کمبریج (انگلیس)
دانشگاه کمبریج در سال ۱۲۰۹ میلادی تأسیس شده و دومین دانشگاه قدیمی در انگلیس و سومین دانشگاه قدیمی در جهان به شمار میآید. این دانشگاه همواره در رتبهبندیهای گوناگون جزو برترینهای جهان است. تأسیس دانشکدههای دانشگاه کمبریج کاملاً اتفاقی بود و از روز اول قرار بر تأسیس چنین دانشگاهی نبود. بنابراین، عمر هیچکدام از دانشکدههای موجود در کمبریج به اندازه عمر خود دانشگاه کمبریج نمیرسد.
۲- دانشگاه آکسفورد (انگلیس)
دانشگاه آکسفورد که در شهر آکسفورد در منطقه آکسفورد شایر انگلستان قرار دارد، قدیمیترین دانشگاه انگلیسیزبان جهان به شمار میرود. با اینکه تاریخ دقیق تأسیس این دانشگاه معلوم نیست، اما قدیمیترین اسناد باقیمانده از گذشته نشان میدهد که از سال ۱۰۹۶ فرایند آموزش در آکسفورد جریان داشته است.
رشد آکسفورد زمانی شروع شد که "هنری دوم" تحصیل دانشجویان انگلیسی را در دانشگاه پاریس ممنوع کرد. قطعاً میتوان گفت آکسفورد از برترینهای جهان است.
۳- کالج سلطنتی لندن (انگلیس)
کالج سلطنتی لندن یا امپریال کالج لندن یکی از معتبرترین موسسات آموزش عالی بریتانیا و جهان بر چهار شاخه اصلی علوم، مهندسی، پزشکی و کسبوکار متمرکز است و به دلیل عملی کردن این مهارتها در صنعت و تجارت شناختهشده است.
این دانشگاه در مرکز لندن واقع است و هر ساله بیش از ۶۷۰۰ دانشجو از کالج امپریال لندن فارغ التحصیل میشوند.
کالج سلطنتی لندن یک اجتماع بینالمللی است و از بیش از ۱۲۵ کشور دنیا دانشجو جذب میکند.
ممتاز بودن در آموزش، هسته و روح امپریال کالج لندن را تشکیل میدهد که انعکاس آن بهخوبی در رتبهبندیهای داخل کشور و بینالمللی دیده میشود.
امپریال کالج لندن بزرگترین مرکز پژوهشی تاثیرگذار در بین تمام دانشگاه های اصلی بریتانیا است.
۴- کالج دانشگاهی لندن (انگلیس)
این دانشگاه یک کالج مستقل و قدیمیترین بخش دانشگاه لندن بوده است. یوسیال در ۱۸۲۶ میلادی تحت نام دانشگاه لندن و به عنوان جایگزینی سکولار برای دانشگاههای آکسفورد و کمبریج تأسیس شد. لذا پذیرش در این دانشگاه بدون توجه به دین و اعتقاد دانشجویان صورت میگرفت. شعار دانشگاه یوسیال نیز بر این سیاست تأکید دارد: «بگذارید همه آنانی بیایند که با شایستگی خود، سزاوار بهترین پاداشها هستند.»
۵- مؤسسه فناوری فدرال زوریخ (سوئیس)
این دانشگاه که در سوئیس قرار دارد، در سال ۱۸۵۴ میلادی پایهگذاری شد و در سال ۱۸۵۵ به عنوان انستیتو پلی تکنیک شروع به کار کرد. رشتههای تحصیلی این دانشگاه عبارتند از: علوم مهندسی، علوم پایه، علوم و فناوریهای نوین، مدیریت و علوم سیاسی.
این دانشگاه عضویت برنده ۲۱ جایزه نوبل را در لوح افتخارات خود دارد.
۶- دانشگاه ادینبرو (اسکاتلند)
دانشگاهی بسیار مطرح و پرسابقه در ادینبرو در اسکاتلند است. این دانشگاه در سال ۱۵۸۳ تأسیس شدهاست. این دانشگاه از لحاظ برندگان نوبل موفقتر از دانشگاه استنفورد عمل کردهاست! دانشگاه ادینبرو با حدود ۴۷ هزار متقاضی در سال، عنوان سومین دانشگاه محبوب بریتانیا با توجه به تعداد متقاضی را دارد.این دانشگاه دارای پردیس است و پردیسها در نقاط مختلف شهر و اکثر آنها در حاشیه شهر قدیمی و تاریخی قرار گرفتهاند.
۷- اکول پلیتکنیک فدرال لوزان (سوئیس)
اکول پلیتکنیک فدرال لوزان یکی از دو دانشگاه پلیتکنیک فدرال سوییس است که در شهر لوزان واقع شدهاست. این دانشگاه در منطقه فرانسوی زبان لوزان قرار دارد. این دانشگاه تحقیقاتی دولتی در حوزه علوم طبیعی و مهندسی تخصص دارد و با ۳ ماموریت اصلی آموزش، تحقیق و نوآوری فعالیت میکند.
۸- دانشگاه علوم و ادبیات پاریس (فرانسه)
دانشگاه تحقیقاتی PSL پاریس با عنوان کامل " Paris Sciences et Lettres" به معنای دانشگاه علوم و ادبیات پاریس، یک دانشگاه شامل مراکز پژوهشی و آموزشی در فرانسه است. این دانشگاه در سال ۲۰۱۰ تأسیس شد و ۱۰ همکار دارد که از سوی ۳ بنیاد ملی و پژوهشی در فرانسه حمایت میشود.
هدف این دانشگاه این است که خود را به عنوان یکی از موسسات تحقیقاتی برتر دنیا معرفی کند.
دانشگاه تحقیقاتی PSL همچنین پیوندهایی با سایر موسسات برتر در سراسر جهان از جمله دانشگاه کمبریج، دانشگاه کالیفرنیا، دانشگاه پکن و دانشگاه ملی تایوان ایجاد کرده است.
در مجموع ۲۸ جایزه نوبل در فیزیک، شیمی، ادبیات، فیزیولوژی و پزشکی و اقتصاد به محققان این دانشگاه اعطا شده است.
برترین دانشگاه فرانسه(دانشگاه PSL ) متشکل از ۲۵ موسسه تحقیقاتی و آموزش عالی در پاریس و سه منطقه تحقیقات ملی است.
۹- دانشگاه منچستر (انگلیس)
این دانشگاه در سال ۱۸۲۹ تأسیس شدهاست و پردیس اصلی ان در شهر منچستر قرار دارد. دانشگاه منچستر در رده بهترین و معتبرترین دانشگاههای انگلستان و اروپا قرار گرفتهاست.این دانشگاه دارای بیشتر از ۲۰ جایزه نوبل بوده که بیشتر در رشته شیمی و فیزیک است. پردیس مهندسی و کالج مدیریت دانشگاه منچستر بسیار معروف بوده و بسیاری از فارغ التحصیلان آن جزو دارندگان نوبل هستند.
۱۰- دانشگاه کینگز لندن (انگلیس)
دانشگاه کینگز لندن یا کینگز کالج لندن با بیش از ۲۰ هزار دانشجو بزرگترین و پرسابقهترین کالج دانشگاه لندن است. کینگز کالج لندن در ردهبندی دانشگاههای انگلیس در ردههای درجه اول و پایینتر از دانشگاه آکسفورد و دانشگاه کمبریج قرار دارد و یکی از ۲۰ دانشگاه برتر اروپا است. دانشگاه کینگز در سال ۱۸۲۹ بنا شد و نام آن به جرج چهارم پادشاه انگلستان بازمیگردد.