دغدغههای دانشجویان رشته مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی؛ رشته مدیریت ردیف استخدامی ندارد
در کشور ما متوسط زمان پذیرش بیمار تا تعیین تکلیف نهایی 219 دقیقه است؛ یعنی از زمان پذیرش بیمار در بخش اورژانس تا تعیین تکلیف نهایی او به طور متوسط سه ساعت و نیم طول می کشد که البته این مساله موجب صدمات جسمی، روحی و خسارات مالی غیر جبرانی می شود.
بی شک یکی از مهمترین دلایل بروز این مشکل و سایر مشکلات موجود در بیمارستانها به نوع مدیریت بازمیگردد، مدیریتی که بتواند با تکیه بر دانش و تجربة لازم از امکانات موجود، بهترین بهره وری را داشته باشد و رضایت کارکنان و بیماران را تأمین کرده و بهترین خدمات را در کمترین زمان ارائه دهد. امروزه چنین مدیریتی نیاز به دانش تخصصی دارد. دانشی که در کشور ما در رشته مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی آموزش داده می شود. در حقیقت از طراحی ساختمان تا برنامه ریزی برای ایجاد، اداره، توسعه و احتمالاً تعطیلی یک بیمارستان نیازمند بهره گیری از اندیشه متخصصان رشته مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی است.
مونا حسینی دانشجوی سال چهارم رشته ی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتوگو با خبرنگار ایسنا - منطقه علوم پزشکی تهران، گفت: این رشته، فوق العاده عالی است و جای کار و تلاش بیشتر دارد اما مربی و کسی که مسئولیت آموزش دانشجویان را برعهده گیرد، در دانشگاه وجود ندارد.
وی افزود: این رشته، رشته ایست که قابلیت سازماندهی خدمات پزشکی و بهداشتی کشور و نیز کنترل و کاهش هزینه های بالای بهداشت و درمان را دارد ولی متأسفانه به این رشته بهایی داده نمی شود.
حسینی تصریح کرد: من قبل از ورود به این رشته، فردی شاد و سالم بودم اما وقتی با اوضاع آموزش دانشکده آشنا شدم دچار افسردگی شدید شدم. دانشجوی رشته مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی اصلاً انگیزه ندارد در حالیکه این انگیزه را باید اساتید به وجود آورند.
وی افزود: این رشته جایگاه شغلی ندارد و دانشجویانی که در این رشته تحصیل کردهاند بعد از فارغ التحصیلی، هیچ سهم و موقعیتی در بیمارستان ها ندارند.
حسینی اظهار کرد: متأسفانه دانشجویان این رشته نیز سواد کافی ندارند، به همین دلیل، مدیریت بیمارستانها را برعهده فارغالتحصیلان این رشته قرار نمیدهند. بالطبع وقتی دانشجویان سواد لازم و اطلاعات خوبی داشته باشند، حتماً جذب بازار کار می شوند.
حسینی پیرامون وضعیت نابسامان دانشکده یادآور شد: دانشکده پیراپزشکی بوفه ندارد. امکانات دانشکده بسیار اندک و کم است. محیط دانشکده کوچک و نور و رنگ آن بسیار نامناسب است.
«بیکاری» بزرگترین مشکل دانش آموختگان رشته ی مدیریت بهداشت و خدمات درمانی
میثم سام بند از فارغ التحصیلان رشته ی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: برخی اساتید انگیزه های کاذب به وجود می آورند در حالی که در واقعیت، دانشجویان این رشته با مشکلات بسیار زیادی مواجه هستند. بیکاری و عدم بازدهی، بزرگترین مشکل دانش آموختگان رشته مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی است به طوریکه این رشته با مشاغل مربوطه هیچ تناسبی ندارد.
وی افزود: از پتانسیلهای موجود در دانشجوی این رشته استفاده نمی شود و با این که هزینه های آموزش بسیار بالا است اما فارغ التحصیلان جذب بازار کار نمی شوند.
سام بند با بیان اینکه ورود به این رشته بدون آگاهی و اطلاع قبلی صورت می گیرد؛ اظهار داشت: عدم آگاهی، مدرک گرایی و عدم علاقه به این رشته باعث تغییر رشته در میان دانشجویان در مقاطع بالاتر می شود.
وی اظهار داشت: دانشجویان این رشته عمل گرایی ندارند، بسیاری از پروژه های تحقیقاتی ارائه شده توسط دانشجویان صوری است و از کیفیت لازم برخوردار نیست.
سام بند با بیان اینکه ارتقا و تعالی این رشته نیاز به همکاری مسوولان و تلاش اساتید و همت عالی دانشجویان دارد؛ گفت: در پذیرش دانشجو در این رشته، آینده شغلی دانش آموختگان نادیده گرفته می شود و رشته مدیریت ردیف استخدامی ندارد.
وی در ادامه تصریح کرد: سیستم بهداشت و درمان در بیمارستان ها به ندرت مدیر زن جذب می کند. حتی در کشیک های شب معمولاً بیمارستان ها چنین خطری را قبول نمی کنند و از استخدام و جذب نیروی زن امتناع می ورزند.
نگرانی از آینده شغلی مهمترین دغدغه فکری دانشجویان رشته مدیریت بهداشت و خدمات درمانی
یکی دیگر از دانشجویان سال دوم رشته مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی ضمن مروری بر نحوه انتخاب این رشته اظهار داشت: پس از قبولی در کنکور و در زمان انتخاب رشته با استفاده از دفترچه انتخاب رشته و یک CD سامان رشته همراه آن که توضیحات جانبی راجع به رشته های مختلف انتخابی در دفترچه داشت بر مبنای رتبه ای که کسب کرده بودم، به دنبال رشته هایی گشتم که احتمال قبولی من در آنها بالاتر باشد و در ضمن به آنها علاقه مند باشم.
وی افزود: در میان رشته های زیادی که وجود داشت متأسفانه رشته مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی تنها رشته یا حداقل جزو معدود رشته هایی بود که در CD سامان رشته نامی از آن برده نشده بود و من طی جستجویی که در اینترنت هم داشتم، متأسفانه نتوانستم اطالاعات کاملی راجع به آن کسب کنم.
این دانشجو با اشاره به اطلاعات ناقص خود از رشته مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی و قبولی وی در این رشته اظهار داشت: من در حالی تحصیل در این رشته در دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران را آغاز کردم که امیدوار بودم به تدریج به رشته خود علاقه مند شوم.
وی نگرانی از آینده شغلی را مهمترین دغدغه فکری خود عنوان کرد و گفت: متأسفانه میان دانشجویان این رشته و دانشجویان رشته پزشکی تفاوت بسیاری قائل می شوند. اکثر دانشجویان و اساتید تخصصی این رشته نیز از این تبعیضات گله مند هستند .
وی در پایان یادآور شد: با وجود اساتید برجسته و متخصصان بسیاری که در این رشته فعالیت می کنند، این رشته آن چنان که باید و شاید شناخته شده نیست و این در حالیست که توجه مسئولان بیشتر معطوف به رشته های پر رونقی همچون پزشکی است و از چنین رشته های کارآمدی غافل مانده اند.
نظرات کاربران