کنکور کارشناسی ارشد و آزمون دکتری تخصصی برای سال ۱۴۰۰ همگی با تغییراتی مواجه شدند که موجب می شود داوطلبان با شرایط متفاوت در این آزمون ها شرکت کنند.
خبرگزاری مهر - گروه دانشگاه: هر ساله در ماه آذر ثبت نام آزمونهای کشوری سال آینده آغاز میشود و امسال ثبت نام آزمونها از آزمون دکتری آغاز شده است و ثبت نام برای این آزمون در روزهای ۲ تا ۹ آذر صورت میگیرد. آزمون بعدی که داوطلبان در انتظار آغاز ثبت نام آن هستند آزمون کارشناسی ارشد است که در روزهای ۱۶ تا ۲۳ آذرماه انجام میگیرد.
تغییر وزن آزمون کتبی در دکتری؛ درصدی که تنها ۲۴ ساعت دوام آورد
اما آزمون دکتری تخصصی نیز سالها است به آزمونی با بیشترین تغییر بدل شده است. آزمون دکتری تخصصی پیش از این در سالهای گذشته توسط دانشگاهها به صورت متمرکز برگزار میشد و پذیرش دکتری دانشگاهی بود اما بعد از شکایات زیادی که از سوی داوطلبان مبنی بر عدم رعایت عدالت آموزشی در پذیرش مطرح شد، تصمیم گرفته شد که آزمون به صورت نیمه متمرکز برگزار شود.
آزمون نیمه متمرکز هم در این سالها دستخوش تغییرات زیادی شد و با تغییرات مکرر وزن آزمون کتبی، سوابق تحصیلی، وزن مصاحبه، دائماً برای داوطلبان نوآوری بوجود آمد!
در جدیدترین تغییرات برای آزمون ورودی دورههای دکتری (Ph.D) سال ۱۴۰۰ ابتدا سازمان سنجش اطلاعیه ای درباره رشتهها، مواد امتحانی و ضرایب دروس هر یک از مجموعههای امتحانی آزمون منتشر کرد.
در این اطلاعیه تاکید شده بود که پذیرش دانشجو در سال ۱۴۰۰ بر اساس قانون «سنجش و پذیرش دانشجو در دورههای تحصیلات تکمیلی در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی» مصوب ۱۸ اسفند ۹۴ مجلس شورای اسلامی و همچنین آئین نامه اجرایی مربوطه و مصوبات «شورای سنجش و پذیرش دانشجو در دورههای تحصیلات تکمیلی» صورت خواهد گرفت.
بر اساس قانون فوق و مصوبه جلسه ۱۳ تاریخ ۳۰ آذرماه سال ۹۸ شورای سنجش و پذیرش دانشجو در دورههای تحصیلات تکمیلی از آزمون دکتری سال ۱۴۰۰ به بعد میزان تأثیر هر یک از مولفهها در سنجش و پذیرش دانشجو در مقطع دکتری ناپیوسته بر حسب هر یک از شیوههای «آموزشی پژوهشی» و «پژوهش محور» به شرح زیر است:
الف. دکتری آموزشی پژوهشی: سنجش و پذیرش برای ورود به دوره دکتری ناپیوسته آموزشی پژوهشی بر اساس معیارهای زیر صورت میگیرد:
۱- آزمون متمرکز (۴۰ درصد)
۲- سوابق آموزشی، پژوهشی و فناوری (۲۰ درصد)
۳- مصاحبه علمی و سنجش عملی (۴۰ درصد)
بر اساس این مصوبه مشخص شد که خواسته دانشگاهها مبنی بر افزایش وزن مصاحبه و افزایش اختیار آنها در پذیرش دانشجوی دکتری تأمین شده است و ۱۰ درصد از وزن آزمون کتبی کاسته شده است اما میزان درصدها تنها ۲۴ ساعت دوام یافت و سازمان سنجش آموزش کشور در اصلاحیهای اعلام کرد سهم آزمون متمرکز برای ورود به دوره دکتری ناپیوسته آموزشی-پژوهشی همچون گذشته ۵۰ درصد است.
در اصلاحیه آمده بود: «به اطلاع داوطلبان آزمون دکتری سال ۱۴۰۰ میرساند که با توجه به عدم اطلاع رسانی قبلی بر اساس آئین نامه اجرایی قانون سنجش و پذیرش تحصیلات تکمیلی، میزان تأثیر هریک از مولفهها در سنجش و پذیرش دانشجو در مقطع دکتری ناپیوسته در بند الف مربوط به دکتری آموزشی-پژوهشی در اطلاعیه مذکور به شرح ذیل اصلاح و همانند سال ۱۳۹۹ خواهد بود:
الف- دکتری آموزشی – پژوهشی: سنجش و پذیرش برای ورود به دوره دکتری ناپیوسته آموزشی-پژوهشی بر اساس معیارهای زیر صورت میگیرد:
۱. آزمون متمرکز (۵۰ درصد)
۲. سوابق آموزشی، پژوهشی و فناوری (۲۰ درصد)
۳. مصاحبه علمی و سنجش عملی (۳۰ درصد)
با انتشار این اصلاحیه همچنان آزمون دکتری رکورد دار تغییرات در آزمونها است و داوطلبان و دانشگاهها نیز همچنان در تلاطم این موضوع هستند که وزن بیشتری را به شیوه مورد نظر خود بدهند.
اما این در حالی است که همچنان باید منتظر تغییرات در آزمونهای دکتری و کارشناسی ارشد بود. طبق گفته منصور کبگانیان قائم مقام ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی ساماندهی پذیرش دانشجویان تحصیلات تکمیلی به ویژه در مقطع دکتری در دستور کار قرار گرفته است.
قائم مقام ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی در این باره یادآور شده است دانشگاههای مطرح به طور مرتب نارضایتی خود را از نحوه پذیرش دانشجو در دوره دکتری تخصصی اعلام میکنند و اعلام کرده اند پذیرش در این دورهها کیفیت لازم را ندارد.
کبگانیان خاطرنشان کرد: وزارت علوم ملزم شده است طی یک ماه آینده طرح کنکور پذیرش دانشجویان دکتری تخصصی را به ستاد نقشه جامع علمی کشور ارائه دهد تا راه حلی جامع در این زمینه پیش بینی شود.
داوطلبان ارشد همچنان منتظر پذیرش بدون آزمون
آزمون کارشناسی ارشد نیز تحت تأثیر کرونا قرار گرفته است و با وجود اینکه جزئیات رشتهها و مواد امتحانی آزمون ورودی مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته سال ۱۴۰۰ اعلام شده است و ثبت نام برای این آزمون از ۱۶ آذر ۹۹ آغاز میشود اما هنوز تکلیف پذیرش بدون آزمون در مقطع کارشناسی ارشد در سال ۱۳۹۹ مشخص نشده است.
پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد بر اساس قانون «سنجش و پذیرش دانشجو در دورههای تحصیلات تکمیلی در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی» مصوب ۱۸ اسفند سال ۹۴ مجلس شورای اسلامی و همچنین آئین نامه اجرایی مربوطه و مصوبات «شورای سنجش و پذیرش دانشجو در دورههای تحصیلات تکمیلی» صورت خواهد گرفت اما امسال ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا نیز مصوبهای در زمینه کارشناسی ارشد ارائه کرده است.
علیرضا منادی سفیدان رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس درباره موافقت ستاد ملی کرونا در زمینه پذیرش بدون کنکور در مقطع کارشناسی ارشد گفت: مقرر شده است برای رشته محلهایی که تعداد داوطلب آنها در آزمون کارشناسی ارشد کمتر از ظرفیت است کنکور برگزار نشود و پذیرش از طریق سوابق تحصیلی باشد.
وی یادآور شد: با شیوع ویروس کرونا جذب دانشجویان به ویژه دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد بدون برگزاری آزمون مطرح شد که این مسئله در شورای سنجش و پذیرش دانشجو در دورههای تحصیلات تکمیلی مطرح و مقرر شد این پیشنهاد از دو طریق پیگیری شود.
رئیس کمیسیون آموزش مجلس خاطرنشان کرد: مقرر شد برای رشته محلهایی که تعداد داوطلب آنها در آزمون کارشناسی ارشد کمتر از ظرفیت است، بدون برگزاری آزمون و صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی و معدل دوره کارشناسی پذیرش دانشجو به صورت متمرکز انجام شود و تخمین زده میشود بیش از ۹۰ درصد رشتههای آزمون کارشناسی ارشد این شرایط را داشته باشند.
این در حالی است که شورای سنجش و پذیرش دانشجو در دورههای تحصیلات تکمیلی باید آئین نامهای برای این منظور تدوین کند که هنوز این آئین نامه اجرایی نشده است تا رشتهها و شرایط پذیرش بدون آزمون در مقطع کارشناسی ارشد مشخص شود.
به گزارش مهر، به نظر میرسد با توجه به شرایط بحران کرونا و تغییراتی که در نحوه آموزش دانشگاهها رخ داده است، هم دانشگاهها و هم داوطلبان باید در انتظار تغییرات جدی در نظام آموزش عالی باشند.
نظرات کاربران