دومین نشست کارگروه تخصصی استادان علوم اجتماعی با موضوع «علل مهاجرت نخبگان و راهکارهای مدیریت آن» به همت مرکز هم اندیشی استادان و نخبگان دانشگاهی وابسته به نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها با حضور چند تن از استادان و صاحبنظران دانشگاههای تهران برگزار شد.
به گزارش سرویس صنفی آموزشی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، دراین نشست حجت الاسلام دکتر فلاح رفیع، رییس مرکز هم اندیشی استادان و نخبگان دانشگاهی در سخنانی به بعد فلسفی و قرآنی مهاجرت پرداخت و با بیان اینکه همیشه نباید جلوی رفتن نخبگان را گرفت، گفت: باید کاری کنیم که فکر و روح نخبگان مهاجرت نکند، چرا که ما با دل و فکر آنها سر و کار داریم نه با جسم و تنشان.
وی با متنوع دانستن عوامل مهاجرت نخبگان، عامل فرهنگی را مهمترین آن عنوان و اظهار کرد: اگر عوامل فرهنگی تامین شود، مسائل اقتصادی، امنیتی و غیره در پرتو آن حل خواهد شد.
رییس مرکز هم اندیشی استادان و نخبگان دانشگاهی در ادامه تقویت خودباوری، فراهم شدن زمینه رشد فکری، علمی و رشد استعدادها، پاسداشت واقعی عالمان و نخبگان، خروج از سیطره فکری غرب و بهره گیری از تجربه بشری و عقلانیت جمعی را مهم ترین راهکارها در مدیریت مهاجرت نخبگان از کشور ذکر کرد.
دکتر مصطفی اجتهادی استاد دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه یک جامعه سنتی در مسیر صنعتی شدن دچار تغییراتی در ساختار میشود، گفت: جامعه سنتی انسانها را در چارچوب قرار داده و محدود میکند در حالی که در جامعه صنعتی، مفهوم شهروندی فردیت، رشد میکند و این فرد است که تصمیم میگیرد.
وی درصدی از مهاجرت در جوامع سنتی را طبیعی و منطقی دانسته و بنابراین نقش دولت را در زمینههای سازماندهی ساختار بسیار مهم ارزیابی کرده و گفت: امروزه دولت در تمامی عرصهها حتی خانواده هم وارد میشود، بنابراین اگر قانونگذار با شناخت ساختارها و همچنین براساس تجربیات شهروندی به قانونگذاری مبادرت کند این عامل میتواند از مهاجرت نخبگان از کشور جلوگیری کند.
وی تاکید کرد: دولتها باید در جریان سازماندهی و قانونگذاری، ذهنیت افراد را بر اساس عقل و احساسات و عواطف و با استفاده از ابزارهایی مانند رسانه به سمت مناسب و ایده آل سوق دهند.
دکتر ابوتراب طالبی، مدیر گروه مطالعات فرهنگی دانشگاه علامه طباطبایی تقویت رابطه بین نخبگان و سازمانها و ارگانها، توجه به احساسات و عواطف آنان را از عوامل مهم در عدم مهاجرت نخبگان به خارج کشور است.
دکتر طالبی تاسیس شرکتهایی برای فعالیت نخبگان، همچنین مراکز کاریابی برای نخبگان در دانشگاهها و ایجاد فضای امنیت و ثبات سیاسی را از دیگر عوامل موثر مدیریتی در جلوگیری از مهاجرت نخبگان است.
دکتر حسن ملکی استاد دانشگاه علامه طباطبایی نیز مهاجرت را یک مساله دانست که باید برای حل آن دنبال راهکارهایی بود.
وی به فرایند صنعتی شدن جامعه اشاره کرد و گفت: معتقدم در این فرایند باید تغییرات را مدیریت کنیم نه اینکه تافته جدا بافته باشیم، چرا که ما تحت تاثیر برخی اتفاقات هستیم اما باید از این اتفاقات استفاده کرده و ضمن مدیریت آن، به سمت اهداف ایده آل خود حرکت کنیم.
این استاد دانشگاه توجه به فطرت و سرمایه فطری انسانی را یادآور شد و گفت: برای حل اساسی مسئله مهاجرت باید متناسب با فطرت و ویژگیهای انسانی استادان دانشگاه برای آنان لوازم و زمینههای حضور با نشاط در کشور را فراهم نمود.
دکتر ملکی در ادامه راهکارهای متعدد را در سه بخش مدیریتی، پژوهشی و آموزشی عنوان کرد.
براساس گزارش مرکز هماندیشی استادان و نخبگان دانشگاهی، دکتر محمد سعید ذکایی نیز با تاکید بر تفکیک رشتهای، گونهای و سطوح علمی بین نخبگان به بیان راهکارهایی در این زمینه پرداخت و در بین آنها بر حساسیت زدایی نسبت به موضوع مهاجرت نخبگان، اصلاح برخی کلیشهها و از بین بردن بوروکراسی اداری در دانشگاه برای جلوگیری از مهاجرت تاکید کرد.
نظرات کاربران