شما هنوز به سایت وارد نشده اید.
پنجشنبه 06 دی 1403
ورود به سایت
آمار سایت
بازدید امروز: 30,495
بازدید دیروز: 23,136
بازدید کل: 158,610,543
کاربران عضو: 0
کاربران مهمان: 83
کاربران حاضر: 83
کدخبر: 13154 زمان ارسال: چهار شنبه 30 تیر 1395 - 14:08 تعداد بازدید: 1968
بازار کار ۳ قفله شد / دکتر شوید تا بیکار بمانید!
بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی ۳ قفله شده و نبود شغل حتی به مقطع دکترا هم رسیده تا جایی که برخی برای نجات خود از بیکاری مجبور شده‌اند به مشاغلی رو بیاورند که هیچ نسبتی با تحصیلات آنها ندارد.

به گزارش خبرنگار مهر، سالهاست بازار کار ایران با جمعیت انبوهی از فارغ التحصیلان دانشگاهی مواجه شده و صف طولانی از تقاضا برای کار هم شکل گرفته است. جوانانی که ویژگی مشترک همه آنها تحصیل دانشگاهی در رده های مختلف کاردانی تا دکترا بوده و تقریبا همگان از طرز فکر یکسانی نسبت به شغل و آینده کاری هم برخوردارند.

تا دهه ۶۰ تقریبا مشکل خاصی با عنوان اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی در کشور وجود نداشت و حتی افراد دیپلمه نیز می توانستند به آسانی در مشاغل مختلف وارد شده و فعالیت کنند، اما امروز شرایط کاملا تغییر یافته و افراد با مدارک کارشناسی تا دکترا نیز با چالش های فراوانی برای ورود به بازار کار مواجه اند.

کارشناسان می گویند اینکه چرا اقتصاد ایران به چنین وضعیتی دچار شده که توان جذب تقاضاهای شغلی موجود را ندارد و در نتیجه چند میلیون تقاضا برای کار شکل می گیرد به چند عامل بستگی دارد. اولا جهش یکباره میزان تولدها در دهه ۶۰ و رسیدن آنها به سن کار در دهه های ۸۰ و ۹۰، رشد نامناسب و ضعیف بنگاه های شغل ساز، ورشکستگی، تعدیل نیرو، در برخی موارد ورود تکنولوژی های نوین در کار، افزایش چشمگیر تعداد فارغ التحصیلان دانشگاهی و تغییر ذائقه آنها نسبت به کار؛ می توانند در ایجاد شرایط فعلی بازار کار ایران تاثیر مستقیم داشته باشند.

دلایل پیچیده شدن بیکاری جوانان

در عین حال، برخی معتقدند حتی در شرایط فعلی اقتصاد ایران نیز برای افرادی که صاحب مهارت، تخصص و دانش قابل عرضه ای در حرفه ای باشند کار وجود دارد و افراد می توانند به سرعت پله های ترقی را نیز طی کنند. اما مشکل از وقتی ایجاد شده که صدها هزار مدرک دانشگاهی صادر و افراد چیزی جز دانش تئوریک و در برخی موارد بدون کاربرد برای ارائه ندارند.

به بیان ساده تر، در حالی که سیاست گذاران باید برای فراهم کردن امکان ورود افراد به مشاغل و حرفه های گوناگون (در ایران بیش از ۶۰۰ رشته شغلی شناخته شده وجود دارد) برنامه ریزی می کردند، به دنبال ایجاد دانشگاه و کلاس های فراوان درسی رفتند که امروز اتفاقا دانشگاه مانعی برای اشتغال جوانان شده است.

جوانی که سال ها در پشت میزهای دانشگاه سپری کرده و با افزایش سن، امروز چیزی برای عرضه ندارد و با وجود مدارک دانشگاهی مختلف، بسیاری امکان دریافت یک پذیرش شغلی را هم ندارند. سال ها اصرار سیستم آموزشی به جذب جوانان در رشته های کم کاربرد و بعضا بدون کاربرد در اقتصاد ایران و اشباع شدن بسیاری از رشته ها، وجود هزاران مهندس و دکتر در رشته های گوناگون، باعث شده تا کشور با انبوهی از تقاضاهای کار یک شکل و خاص مواجه باشد.

در حالی که اگر از دهه های قبل دسته بندی جوانان برای ورود به بیش از ۶۰۰ رشته شغلی شناخته شده انجام می شد، امروز همه به دنبال چند شغل خاص، پشت میزنشینی، دکتر و مهندس شدن و مانند آن نبودند و اساسا لازم نبود تا همه افراد به دانشگاه بروند. چگونه می توان پذیرفت کشور سیستم آموزشی داشته باشد اما در دوره های مدرسه و دانشگاه، مسئولیتی در قبال استعدادیابی، کارآفرین پروری، بررسی و دسته بندی افراد بر اساس توانمندی ها، ایجاد مراکز متعدد مهارتی و حرفه آموزی و مانند آن نداشته باشد؟

چرا همه به دنبال مشاغل خاص می‌روند؟

آیا افراد همچنان پس از دهه های مختلف تنها باید به مدارس و دانشگاه ها بروند تا صاحب یک مدرک تحصیلی شوند؟ چرا سیستم آموزشی ایران به دنبال تحول و استفاده از تجربیات موفق کشورهای دیگر نیست و همچنان در بر روی یک پاشنه می چرخد؟ آیا وقتی که جوانی از ابتدای دبستان تا کارشناسی، ارشد و دکترا تحصیل می کند ولی هیچ حرفه و هنری ندارد، ضعفی متوجه نظام آموزشی نیست و کسی نباید بنشیند و فکر کند کجای کار اشکال دارد که آقا و خانم مهندس و دکتر در فلان رشته تنها سال ها درس خوانده و در طول نزدیک به دو دهه تحصیل با هیچ شغلی آشنا نشده و اصلا هنوز هم نمی داند راهی که رفته درست بوده و یا اشتباه؟

صف تقاضا برای برخی مشاغل خاص مانند آن است که خریداران زیادی هر روز به فروشگاه هایی مراجعه و نوع خاصی از کالا را خریداری کنند؛ بنابراین روشن است در چنین فضایی نه آن کالا همیشه موجود خواهد بود و نه سایر کالاها امکان فروش را خواهند یافت. درست این اتفاق امروز در اقتصاد ایران رخ داده و با وجود اینکه افراد بسیاری می توانستند در رشته های شغلی مختلف وارد شوند، چند سالی عمر و هزینه خود را در کلاس های دانشگاه ها تلف کرده و امروز صاحب یک مدرک تحصیلی هستند که تقاضایی برای آن وجود ندارد و از آنسو نگاه همگی به شغل نیز شبیه به هم و یکسان است.

کارشناسان می گویند چگونه سیاست گذاران از بروز این مسئله جلوگیری نکرده و خطر شکل گیری بحران در بازار کار کشور را پیش بینی نکردند که اجازه داده اند اینگونه صدها هزار نفر پس از دوران متوسطه تحصیل، تنها به دانشگاه ها بروند و با یک مدرک کاغذی از آن خارج شده و حالا همگی لیست یکسانی از تقاضا برای شغل ارائه کنند؟

برخی مقامات دولتی معتقدند این واقعه تاکتیک اشتباهی بوده که در گذشته برای به تاخیر انداختن تقاضای شغل جوانان به کار رفته و برای اینکه عده ای دیرتر متقاضی کار شوند، آنها را به سمت دانشگاه ها هدایت کردند. حال امروز که بالاخره آنها فارغ التحصیل شده اند نه شغلی برای آنها فراهم است و نه اینکه آنها دیگر به هر شغلی راضی می شوند.

نابودی سرمایه‌های جوان کشور

جالب است بدانیم بحران بیکاری امروز کشور تنها برای فارغ التحصیلان دانشگاهی است و این نوع از بازار کار ۳ قفله شده و دولت نمی تواند برای رونق آن کاری بکند، وگرنه بازار مشاغل ساده بحرانی ندارد و در بسیاری از موارد رونق هم دارد و مشاغل نیازمند مهارت و تخصص نیز تقریبا خوب بوده و ممکن است در دوره ای دچار شدت و ضعف شود، ولی مشکل خاصی نیست و مسئله تنها بیکار ماندن میلیونی فارغ التحصیلان بیکار است.

برخی فارغ التحصیلان دانشگاهی نیز برای جلوگیری از زیان بیشتر به کسب و کارهایی غیر از تحصیلات خود دست زده اند و با وجود اینکه سال ها عمر و هزینه خود را صرف تحصیلات دانشگاهی کرده اند، امروز به دلیل نبود زمینه اشتغال در رشته های تخصصی، وارد مشاغل و حرفه های دیگری شده اند.

آیا اگر نظام آموزشی کشور این قابلیت و رسالت را داشت که از ابتدا استعداد و توانمندی های افراد را شناسایی و آنها را به سمت همان مشاغل هدایت می کرد، امروز با جوانانی مواجه می شدیم که با درجه تحصیلی کارشناسی تا دکترا مجبور شوند برای فرار از بیکاری به مشاغلی فرسنگ ها دورتر از تحصیلاتشان رو بیاورند؟

همچنین آیا کسی نمی تواند این مسئولیت را بر عهده بگیرد که به دانشگاه ها برنامه جذب سالیانه دانشجو بر اساس نیازهای روز بازار کار ارائه و از آنها در پایان هر سال تعدادی فارغ التحصیل تحویل بگیرد که دستکم ۵۰ درصد امکان جذب در بازار کار داشته باشند؟ آیا همچنان باید دانشگاه ها در رشته های مختلف دانشجو جذب کنند و مدرک بدهند، در حالی که سال هاست برای بسیاری از رشته ها در بازار کار جایی وجود ندارد؟ اگر سازمان و یا نهادی هر ساله نیازهای اقتصاد را رصد و به جوانان ورود به برخی رشته ها را توصیه و از تحصیل در برخی رشته ها منع کند، امیدی به بهبود اوضاع در آینده نخواهد بود؟

چه کسی پاسخگوی سال ها عمر تلف شده و هزینه خانواده ها و در عین حال هزینه کشور برای نابودی سرمایه انسانی کشور است؟ خبرگزاری مهر برای نشان دادن عمق فاجعه بیکاری جوانان تحصیل کرده دانشگاه ها، گزارشی تصویری در اینباره منتشر کرده است.

اسماعیل - تحصیلات کارشناسی ارشد حقوق- شغل راننده مینی بوس

امین - تحصیلات دکترای باستان شناسی - شغل آرایشگر

امیرعلی - تحصیلات فوق لیسانس زبان انگلیسی - شغل نگهبان کارگاه ساختمانی

حسن - تحصیلات فوق لیسانس کتابداری - شغل کارگر مزرعه

مصیب - تحصیلات لیسانس مهندسی مکانیک سیالات - شغل کارگر سبدسازی

نرگس - تحصیلات لیسانس فقه و حقوق - شغل مربی مهدکودک

منبع : خبرگزاری مهر  
نظرات کاربران
حمید : 1395/04/30

با سلام و عرض خسته نباشید خدمت دوستان سایت مدیر من هر وقت میخوام بیام سایت مدیر از زندگی سیر میشم هر چی خبر بیکاری و بدبختی هست، منتشر می کنید نمیدونم هدفتون چیه اگه هدفتون اینه بچه ها رو از تحصیلات بیشتر منحرف کنید که در واقع شما دارید صورت مساله رو پاک می کنید مهم ترین عامل پیشرفت یک جامعه نیروی انسانیشه حالا اگر برنامه ریزی برای استفادش وجود نداره به این معنی نیست که تحصیلات بیشتر برابر با بدبختی افراد و عمر تلف کردن افراد هست وقتی دولت جلوی دانشگاه آزاد رو نگیره و مثل کارخونه شکلات مدرک بی کیفیت بده بیرون مسبب این امر ماییم؟؟ الان مدرک زیاد شده چون مدارک بی کیفیت و موسسه های بی اعتبار و کم اعتبار دانشگاهی زیاد شدن و از صحنه هم بیرون نمیرن چون سود داره براشون و هنوز هم تب مدرک گرایی تو جامعه هست شما اگر دلسوز مردم هستید این آمارهاتون رو به مسئولین و دست اندرکار ها بدید این آمارها رو شما میزنید رو سایت که چی بشه آخه؟ مگه سودی هم داره؟ جز این که بچه های مردم رو ناامید می کنید. افرادی که تو بالا عکسشون هست، همه رشته هاشون غیر کاربردی و به دردنخور هست، فقط خودشون خواستن برن دانشگاه تا بهشون بگن آقای دکتر و آقای مهندس. چرا رشته های حسابداری و حقوق و پزشکی با وجود اینکه اشباع شدن باز براشون کار هست؟ چون جامعه بهشون احتیاج داره حالا شما برو خاک شناسی و گیاه شناسی بخون بابای من شما رو می بره سر کار کاش یه کم فکر کنیم که واقعا خودمون مسبب بیکاری خودمونیم یا دولت و امثالهم ؟

اسد الله خان : 1395/04/30

آقا اینکه کودتا شده تو ترکیه ، خاک بر سر اردوغان داشت میشد مال اینه که این دانشگاه آزاد هی مدرک میده مردم میرن افسرمیشن ، خلبان میشن میزنن تو ترکیه کودتا میکنن از سر بیکاری! اینکه این مدیر عامل بانک ملت رو گرفتن انداختن زندان مال اینه که این دانشگاه آزاد مثل شکلات سازی مدرک میده بعد مردم میرن وام بگیرن یهویی میزنن فساد بانکی درست میکنن ! آق این رکود رو ببین ! علتش اینه که این دانشگاه ازاد هی مدرک میده کارگر کم شده ساختمون سازی زده تو رکووووود بابا تمام این دولتی ها رو و دانشگا هاشون رو هنوز نیومدن زدن بورس هاروارد کردن ، منتها خودشون نمیرن تا مشکلات وطنشون رو حل و فصل کنن بخدا ! الان تو بناب و مراغه و ملایر و بروجرد و ایذه و ابرقو هم خوشبختانه دانشگاه تاپ دولتی داریم همه شون هم در سطح هاروارد آموزش میدن !اونوقت این دانشگاه آزاد هر دهی رفته شعبه زده ! همه چی تقصیر دانشگاه آزاده آزاده آقا بهتون زدن به دانشگاه آزادم آزاده بوووووگو حمید جان

احمدرضا به حمید : 1395/04/30

الان مشکل شما با خبر بالا چیه؟ دروغه یا ولقعیته؟ اگه بیکاری دروغه که بکید. اگر نیست و راسته و شما با انتشار امار واقعیت ها مشکل دارید با این استدلال که باعث سیری شما از زندگی می شه این مشکل شما و نوع نگاه شما است. انتشار اخبار واقعیت های بازار کار اگر نگاه خواننده و شنونده درست باشه باعث می شه شخص استدلال و تحلیل صحیحی از اوضاع جامعه داشته باشه و بتونه با این آگاهی تصمیم درست برای اینده اش بگیره. همین که می گید اینایی که عکسشون منتشر شده رشته هاشون به دردنخور بوده خب یکی که الان می خواد بره دکتری این رشته های به قول شما به دردنخور رو بخونه این اخبار رو بخونه می فهمه خبری نیست و می ره سر یه کاری. یا مثل خیلیا از شغلی که دارن استعفا نمی دن برن یه مدرک به دردنخور بگیرن و بعدش همون شغل اول رو هم گیر نیارن. یا افراد می دونن اوضاع کار خرابه و بیخود منتظر مشاغل سطح بالا نمی مونن و از مشاغل ساده تر شروع می کنن و به مرور پیشرفت می کن و ...

حسین : 1395/04/30

پاسخ به حمید: دوست عزیز الآن خیلی از فارغ التحصیلان دانشگاههای به قول شما با کیفیت هم بیکار هستند پس بیخودی جو زده نشوید...

نیما : 1395/04/30

مشکل ماها اینکه به توانایی های خودمون اعتقاد نداریم، سعی کنید با کارآفرینی هم واسه خودتون کسب و کار و درآمد ایجاد کنید و هم دست چند نفر دیگه رو بگیرید به نظرم اون کسی که با مدرک کارشناسی ارشد حقوق و زبان داره اون کارا رو انجام میده، کم تحرکی از سمت خودشونه

نیما : 1395/04/30

مشکل ماها اینکه به توانایی های خودمون اعتقاد نداریم، سعی کنید با کارآفرینی هم واسه خودتون کسب و کار و درآمد ایجاد کنید و هم دست چند نفر دیگه رو بگیرید به نظرم اون کسی که با مدرک کارشناسی ارشد حقوق و زبان داره اون کارا رو انجام میده، کم تحرکی از سمت خودشونه

محمد : 1395/04/31

سلام،اطلاع رسانی این سایت خیلی خوبه بنظرم خیلی ها هم هستن که تو رشته های خوبی فارغ التحصیل شدن ولی بیکارن ،مشکل مدرک گرایی ،هرکی مدرگ گرفت که حتما نباید پشت میز بشینه ،و توقعش باید کم باشه

پریسا : 1395/04/31

سلام به نظر می رسه بخش اعظمی از مثالایی که نشون دادید به مشکل بازار کار مربوط نمی شه بلکه به اعتماد به نفس پایین افرادی با این سطح مدرکه و یا شاید این مدارک فقط ی برگ کاغذه و فارغ التحصیلاش از سواد لازم برای ورود به بازار کار برخوردار نیستند.

حمید به اسد الله خان : 1395/04/31

سلام مجدد به همه دوستان و آقا اسدالله داداش من حرف شما رو کاملا تایید میکنم اصلا همون وسطا گفتم دانشگاه آزاد زده همه مدارک رو بی اعتبار کرده مدرکی که امتحاناش کشکه (اکثریت اینه) مدرکی که آزمون ورودیش کشکه(فقط باید پول داشته باشی) بعد طرف مدرک میگیره و عذر میخوام هر رو از بر تشخیص نمیده (هم در سطح رشتش و هم در سطح یه فرد لیسانس) دانشگاه آزاد خدا ازت نگذره که هر چی بیکاری و توقع بیجا بود آوردی بالا به خاطر اینکه سود کنی و پول به جیب بزنی

حمید به احمدرضا : 1395/04/31

سلام بر احمدرضاجان آقا من حرف شما رو تایید میکنم من حرفم اینه که فقط نباید حرف زد و خبر داد بیرون این اخبار باید منعکس بشه به مسئولین و عملا جلو این حرکت گرفته شه مثلا برا مدرک دکتری دانشگاه ازاد محدودیت سفت و سخت بذارن مثلا در جامعه برا درس خوندن بدون هدف تبلیغ بد بشه مثلا رشته هایی که بی خودن و بازار کار ندارن رو حداقل تا خارج شدن از این بحران دانشجو نگیرن همین جوری مثل حرکت گله ای درس بخونی و مقاطع رو مثل نردبون پشت سر هم بذاری که فقط مدرک بگیری و در حالی که از رشته و مدرکت هیچی بلد نباشی خیلی بده و این باعث میشه جامعه رشد نکنه کسی نمیتونه منکر این حقیقت بشه که دانشجو ها و دانشمندان یک کشور باعث پیشرفت اون جامعه میشن اینجوری کم کم اصلاح میشه همین دکترای دانشگاه آزاد فردا پدر ملت رو درمیارن چون آقا دکتره کار میخواد حرف های آقا نیما و پریسا خانم هم به نظرم کاملا درسته

نام شما (ضروری)

ایمیل (ضروری)


کرمانشاه گشت - اولین سامانه جامع گردشگری استان کرمانشاه